Sabtu-Laporan terkini mengenai perhimpunan BERSIH 2.0

Perhimpunan haram: Penyokong Bersih rempuh trak polis
2.57 PM-Kekecohan berlaku di pam minyak Shell di Puduraya apabila para penyokong perhimpunan haram Bersih bertindak merempuh tiga trak kecil polis sebelum menuju semula ke Bangunan Maybank.

Ini memaksa anggota Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) menyembur gas pemedih mata bagi mengawal keadaan tersebut.

Sementara itu, di Kompleks Beli Belah Sogo, polis mengarahkan kompleks tersebut menghentikan operasi dan menutup premis mereka bermula pukul 2.15 petang.

Ekoran itu, orang ramai dilihat mula bersurai dari pekarangan kompleks tersebut sejurus sahaja mendapat arahan polis.

Keadaan yang tegang turut menyebabkan ada pengunjung yang terpaksa berlindung di dalam kompleks berkenaan. – Utusan

Perhimpunan haram: Azeez ditahan kerana sertai Patriot
3:00 PM- Perarakan perhimpunan Patriot Pemuda UMNO dihalang oleh Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) di persimpangan Jalan Bukit Bintang-Jalan Pudu.

Keengganan ahli-ahli yang terlibat bersurai daripada perhimpunan tersebut menyebabkan FRU terpaksa menyembur gas pemedih mata.

Sementara itu, Pengerusi Kelab 1Malaysia merangkap ahli majlis tertinggi UMNO, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim ditahan oleh polis kerana menyertai perhimpunan Patriot. – Utusan

Perhimpunan haram: Ambiga, Hadi, Mat Sabu, Tian Chua ditahan
3.05 PM-Penganjur perhimpunan haram Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih), Datuk S. Ambiga bersama Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang ditahan polis di KL Sentral di sini hari ini.

Mereka ditahan semasa bersama para penyokong Bersih merempuh benteng polis pukul 2.20 petang.

Turut ditahan sebelum itu, Maria Chin, Mohamad Sabu, Tian Chua, R. Sivarasa dan Ngeh Koh Ham. – UtusanPerhimpunan haram: Khairy ditahan kerana sertai Patriot
3:14 PM-Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin turut ditahan kerana menyertai perhimpunan Patriot bagi membantah perhimpunan haram Bersih.

Sementara itu, Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said bersama para penyokong pertubuhan haram Bersih cuma memasuki Stadium Merdeka. – Utusan

Penyokong Mula Bersurai Di Stadium Merdeka
Penyokong-penyokong Bersih 2.0 yang berhimpun di luar Stadium Merdeka sejak pukul 2.30 petang mula bersurai dari kawasan bersejarah itu di sini.

Sementara itu, sekumpulan penyokong perhimpunan haram itu dipercayai mula berhimpun di sekitar Kuala Lumpur, menurut sumber polis.

Sementara itu, polis mula membuka halangan-halangan di sekitar stadium berkenaan walaupun masih ramai berada di kawasan tersebut.

Perhimpunan di luar Stadium Merdeka itu diketuai oleh Sasterawan Negara, Datuk A. Samad Saiddan Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa.

Polis Keluar Senarai Pemimpin Yang Ditangkap

Laman Facebook Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengeluarkan senarai pemimpin-pemimpin pembangkang dan Bersih 2.0 yang ditahan.

Mereka ialah Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang (KL Sentral); Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu (Jalan Mahameru); Naib-naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar dan Salehuddin Ayub (KL Sentral); Ketua Wanita Parti Keadilan Rakyat (PKR) Fauziah Salleh (KL Sentral) Naib Presiden PKR, Tian Chua (KL Sentral); Penganjur Bersih, Datuk S. Ambiga (KL Sentral) dan Datuk Abdul Azeez Rahim (Jalan Bukit Bintang).

Nakal masukkan Video Live Streaming RTM1 kerana info@perkembangan terkini akan dikemaskini secara langsung dan dibuat liputan oleh wartawan dari tempat demontrasi